20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali Karşı Duruyor

5 Haziran 2015’te (Genel seçimlerden 2 gün önce) Diyarbakır’da HDP mitinginde patlayan bombanın üzerinden 7 yıl geçti. Festival bir ay öncesinde Diyarbakır’daydı. Üzerinden, sıradan kötülüğün, şiddetin çeşitli biçimlerinin hayatlarımızı kuşattığı-kast ettiği 6 yıl, her şeye rağmen yaptığımız 6 festival geçti. 

Şiddete, zorbalığa, yasağa, sansüre karşı duruyoruz!

19 yıldır kadınlarla kadınlar için yola çıkıyoruz. Yirminci yolculuğumuza hazırlanırken sanatçı kadınların konserleri (dilleri, cinsiyetleri, varlıkları) yasaklanıyor. Festivaller yasaklanıyor. Kültür-sanat alanında yasakların, baskının, sansürün; otosansürün, belleksizliğin, aforoz kültürünün hayaleti dolaşıyor. Egemen zorbalık iklimi kutuptan kutba, pencereden pencereye, yeni ötekiler var ederek ve karşı karşıya getirerek, dayanışma ihtiyacı ve ihtimalini yakıp yıkarak yayılıyor. Her tür yasağa, sansüre, baskıya, şiddete, na-makbul ilan-beyan etme zorbalığına karşı duruyoruz. 

19 yıldır “yoksul ama onurlu”, sahici, dirençli ve şen bir festivali mümkün kılmaya çalıştık. Festival bütçesini denkleştirmeye çalışmak hep zordu fakat artık bir yandan festivali yapmaya çalışırken diğer yandan yoksulluktan öte açlıkla mücadele ediyoruz. İşsiz güvencesiz bırakılan, emeğinin karşılığını alamayanların; evde, fabrikada, atölyede, tarlada, ofiste, sette, sokakta üretenlerin açlıkla terbiye edilmesine karşı duruyoruz. 

Sıramızı beklemeye karşı duruyoruz!

Festival, ilk yıllarda olduğu gibi, OHAL uygulamalarına dayanarak bir filminin gösteriminin yasaklandığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “uygunsuz” bulunduğu 2018 yılından beri herhangi bir devlet desteği almadan yapılıyor. Fakat festival için izin almak; kayıt-tescil gibi dayatmalar, çeşitli genelge-yönergelerle sürekli diken üstünde tutan devlete, sağlanan kısıtlı bağımsız kaynakları hedef alan çeşitli devletçiklere rağmen festival yapmak çoktandır zor. Yol ne kadar zorsa devam etmenin o kadar dirençli geldiği bir döngüde 20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ne hazırlanırken; bölümlerinin her birini festivale emeği geçen ama her biri haksız, hukuksuz süreçlerle cezaevine yollanan arkadaşlarımıza adamayı planlamıştık. Bölüm sayısı cezaevindeki tüm arkadaşlarımıza adamaya yetmiyor iken, kızılcık şerbeti içerek ve yürüme etiğini ihlal ederek festival yapmaya inanmıyoruz. Henüz yasaklanmayanlardan olarak sıramızı beklemeye karşı duruyoruz.

Yaşam hakkımıza kast edilmesine karşı duruyoruz!  

Pandemiye kadar gezici festival yapar, durmadan şehir şehir gezerdik fakat Cumhurbaşkanı da dahil hiç kimsenin bize “sürtük” demesine gülüp geçemiyoruz. Filmmor’un bir diğer çalışması, Kadın Cinayetlerini Unutmamak İçin Görsel Sandık-U’Sandık belleğine sığdırabileceğimizden çok kadın eklenirken, katillerine “pişmanım” demek suretiyle yapılacak altıda bir oranındaki indirimi görüp geçemiyoruz. Yaşam hakkımız da dahil en temel haklarımıza kast eden, her tür hak mücadelemizi kriminalize eden eylem ve söylemlere karşı duruyoruz. 

Umut hakkını mümkün kılmanın yollarını birlikte aramak için duruyoruz! 

Gece 12’den sonra müzik susuyor, sesler tek kanala iniyor, tartışma zeminleri siyah-beyaza dönüyor ise; yarından ötesi, hakikatin kendisi flulaşıyor; hayatta kalmak ve yolculuğa devam etmekten ötesini göremiyorsak; gülemiyorsak ve şen değilsek festival yapmayı sahici bulmadığımız bir yerdeyiz. Hiçbir şey olmamış gibi devam etmemek için durmak; woke aktivizm ve dijital zorbalığın egemen olduğu alanlardan uzakta, olan biteni kadınlarla kadınlar için müzakere etmek, demokratik katılım ve umut hakkını mümkün kılmanın yollarını birlikte aramayı diliyoruz.

Düşlediğimiz festivalleri; evrensel sloganların ötesinde yerel deneyimlerin var ettiği zeminleri mümkün kılmak; egemenlerin ya da egemenine dönüşmenin üzerimizde yarattığı tahribatı; kadın örgütlerine, örgütlü kadınlara yönelik iç-dış karalama, suç isnadı, kapatma, yok etme girişimlerine set çekmek, nefes alma imkanı için duralım. Suç inşasına, haksız-hukuksuz cezalara, tutuklamalara; hep yeniden kazanmak zorunda kaldığımız haklarımızın gaspına, tüm yasaklara dur demek için duralım. Duralım ve olan biteni birlikte hatırlayalım, anlayalım, müzakere edelim. Feminist etik, müzakere, mücadele ve festival alanları için #KarşıDuruyoruz 

Yan yana olacağımız 20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde buluşuncaya dek Filmmor forumlarında birlikte karşı duralım. 

20 Haziran’da 1. Durak: Feminist İletişim, Etik, Müzakere forumunda buluşmak üzere…